Advertisement 1

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Συναγερμός για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η πιθανότητα διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυξάνει τον κίνδυνο έλλειψης του καυσίμου μέσα στο φθινόπωρο, αφού η Ευρώπη εισάγει το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία
«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Ελλάδα για την πιθανότητα διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς υπάρχουν φόβοι για έλλειψη του καυσίμου μέσα στο φθινόπωρο.

Παράλληλα, μοιάζει αναπόφευκτη μια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται σε διψήφια ποσοστά, άνω του 10%.

Για αύριο είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της συντονιστικής επιτροπής των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι κάνουν τηλεδιασκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και προετοιμάζουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης όλων των κρατών-μελών απέναντι σε ενδεχόμενη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Με βάση την εντολή που έχει δώσει ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οφείλει να έχει αποστείλει μέχρι και τα τέλη Αυγούστου στην Κομισιόν την τελική έκθεσή της σχετικά με τη διεξαγωγή τεστ αντοχής (stress test) απέναντι σε ενδεχόμενη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου. Η έκθεση θα καταγράφει τόσο το μέγεθος του κινδύνου όσο και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ηδη, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τα... μέτρα της, για να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο.
Η Ρεβυθούσα
Ειδικότερα, η ΔΕΠΑ έχει «φουλάρει» τις δεξαμενές της Ρεβυθούσας με 130.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου LNG, ποσότητα η οποία μπορεί να καλύψει πλήρως τη ζήτηση της εγχώριας αγοράς για ένα δεκαήμερο. Παράλληλα, ετοιμάζεται να παραγγείλει εκτάκτως δύο φορτία LNG που μπορούν να καλύψουν την αγορά για ακόμη είκοσι ημέρες.
Ενα άλλο μέτρο αφορά στον περιορισμό των επιπτώσεων στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, που στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο φυσικό αέριο. Με απόφαση της ΡΑΕ επανήλθαν σε εφεδρεία τρεις παλαιές πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ (σε Αλιβέρι και Λαύριο), που είχαν τεθεί εδώ και χρόνια εκτός λειτουργίας. Ετσι λοιπόν, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα υποκαταστήσουν μονάδες φυσικού αερίου που δεν θα έχουν καύσιμο για να λειτουργήσουν.
Πάντως, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, δεν προβλέπεται να υπάρξει πρόβλημα για τις καταναλώσεις των νοικοκυριών και των βασικών υποδομών της χώρας. Θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις σε επίπεδο μεγάλων καταναλωτών ή μεγάλων βιομηχανιών, οι οποίες όμως θα είναι πάντα ύστερα από συνεννόηση, για να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα είτε στην εθνική οικονομία είτε στις συγκεκριμένες μονάδες.
Σε επίπεδο τιμών ωστόσο, αναμένεται μια αύξηση, καθώς το συμβόλαιο παράδοσης του Ιανουαρίου, στη βρετανική αγορά φυσικού αερίου -που είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης και θεωρείται δείκτης- έχει ήδη ενισχυθεί 25% από τα χαμηλά του τρέχοντος έτους, με τους αναλυτές να αναμένουν μια αύξηση στη χονδρική άνω του 10% σε πρώτη φάση.
Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση, ο Ελληνας εκπρόσωπος θα φέρει σε συζήτηση την επιστολή που έστειλε προ ημερών ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, Κλαούντιο Ντε Βινσέντι.
Ο κ. Μανιάτης προτείνει να δημιουργηθεί «Συντονιστικός Μηχανισμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έκτακτης ανάγκης», υπό την εποπτεία της Ομάδας Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο, με στόχο την κατά προτεραιότητα παράδοση πλεοναζουσών ποσοτήτων LNG στις πλέον πληττόμενες αγορές της Ευρώπης, αντί για άλλους προορισμούς.
Εισάγει το 40% φυσικόy αέριου από τη Ρωσία
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο
Σήμερα, η Ευρώπη εισάγει το 35%-40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέσω διαφόρων αγωγών, ενώ σε μερικές περιπτώσεις κράτη-μέλη, όπως η Βουλγαρία για παράδειγμα, εξαρτώνται κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα, το 60% του φυσικού αερίου που διακινεί η ΔΕΠΑ έρχεται μέσω της Ουκρανίας, ενώ μέσω Ουκρανίας τροφοδοτείται με φυσικό αέριο σχεδόν η μισή Ευρώπη: Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβενία καθώς και Μαυροβούνιο, Βοσνία, Σερβία, Μολδαβία.
Οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και αν επαρκούσαν για την εισαγωγή LNG με προορισμό τα Βαλκάνια, δεν θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς διασυνδετήριοι αγωγοί μεταφοράς, οι οποίοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν αυτές τις ποσότητες στα Βαλκάνια.
Οπως γίνεται αντιληπτό, το ενδεχόμενο μιας μακράς διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι πιθανό, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας αλλά και όλης της Ευρώπης. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα, μέσω της ΔΕΠΑ και των λοιπών προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, μέσω των αντίστοιχων εταιρειών, θα πρέπει να αναζητήσουν, πιθανόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, φορτία LNG και άλλες πηγές τροφοδοσίας. Αυτό θα δημιουργήσει ταυτόχρονη ζήτηση από όλη την Ευρώπη και μεγάλη άνοδο των τιμών, δηλαδή ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία και με αμφίβολο αποτέλεσμα εύρεσης φορτίων LNG ικανών να αντισταθμίσουν την έλλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.