Advertisement 1

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Όχι Αρείου Πάγου στις καθαρίστριες

Πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση και στην απόφασή της να απολύσει τις 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών παρέχει δικαστική εισήγηση ενώπιον του Αρείου Πάγου. Ο αγώνας των καθαριστριών, που έχει γίνει σύμβολο αντίστασης απέναντι στα μέτρα λιτότητας του κυβερνητικού
συνασπισμού, συναντά το δεύτερο «όχι» του ανώτατου δικαστηρίου.

Μετά την αποδοχή της αίτησης του υπουργείου Οικονομικών να ανασταλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που τις είχε δικαιώσει, αυτή τη φορά ο αρεοπαγίτης Χρ. Κοσμίδης θα εισηγηθεί, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης την ερχόμενη εβδομάδα στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, να γίνει δεκτή και η κύρια προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών για την αναίρεση της σχετικής απόφασης.

Στην περίπτωση των καθαριστριών επιστρατεύεται η επιχειρηματολογία «της οικονομικής συγκυρίας» και «των εξαιρετικών δημοσιονομικών πιέσεων», όχι όμως για να δικαιώσει τις εργαζόμενες αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης που επιβάλλουν «την περικοπή ενός σημαντικού μέρους των θέσεων εργασίας».

Στην εισήγησή του ο κ. Κοσμίδης αναφέρει ότι η κατάργηση των οργανικών θέσεων αφορούσε το σύνολο του κλάδου των καθαριστριών και «έγινε κατά νομοθετική εξουσιοδότηση, ως προσπάθεια ορθολογικής συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα κατά την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016».

Μάλιστα, θα επισημάνει ότι, στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι το έργο της καθαριότητας των υπηρεσιών του πρέπει να γίνεται στο μέλλον από ιδιωτικά συνεργεία με σύμβαση έργου και όχι από υπαλλήλους και ότι η εκτίμηση αυτή «ανάγεται στο πεδίο κυριαρχικής δράσης της δημόσιας διοίκησης και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού».

Η δικαστική πρόταση δεν διαπιστώνει καμία συνταγματική παραβίαση, αφού δέχεται ότι η Πολιτεία έχει την ευχέρεια να καταργεί υφιστάμενες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και να θέτει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους, εφόσον: 1) η κατάργηση των θέσεων επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, 2) γίνεται με κριτήρια σύμφωνα με την ορθολογική οργάνωση, 3) η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά και με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς συνέπειες από τη διαθεσιμότητα ή την ενδεχόμενη απόλυσή του εάν υπάρχει αδυναμία μετακίνησης σε άλλη θέση.

Παράλληλα, εκφράζεται η θέση ότι το Πρωτοδικείο υπερέβη τη δικαιοδοσία του, διότι οι καθαρίστριες έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα,γεγονός που δεν συνιστά καταγγελία της ατομικής σύμβασης εργασίας και δεν έχουν απολυθεί.

Θυμίζουμε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο είχε κρίνει ότι η κατάσταση διαθεσιμότητας στην οποία τέθηκαν οι καθαρίστριες είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον και ότι η καταγγελία των συμβάσεών τους είναι αντισυνταγματική και -επομένως- πρέπει να επανατοποθετηθούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης αυτής, ο δικηγόρος των καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος, χαρακτήρισε έωλη και νομικά αβάσιμη την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη. «Η εισήγηση είναι έωλη και νομικά αβάσιμη. Δεν μπορεί μια πρόταση δικαστή να αντιμετωπίζει το αγαθό την εργασίας ως εξαρτημένο από κυβερνητικές επιλογές. Και δεν μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελέσει νομικό θέσφατο. Η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική και ευελπιστούμε στην κρίση του δικαστηρίου την προσεχή εβδομάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Καρούζος.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.