Advertisement 1

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Νέο Καθεστώς Απόδοσης ΦΠΑ σε ταμειακή βάση

ΠΗΓΗ
Το νέο καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ τέθηκε σε ισχύ και στην χώρα μας από την 1η Οκτωβρίου. Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η ΠΟΛ 1214 σύμφωνα με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις ένταξης στο νέο καθεστώς καθώς και οι απαραίτητες διευκρινήσεις για το μέτρο που αναμένεται να προσφέρει μια ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, όσες επιχειρήσεις
επιθυμούν μπορούν να καταβάλουν τον ΦΠΑ μόνο και εφόσον τον έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα τους δεν υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.

Δεν πρόκειται για κάποια Ελληνική καινοτομία. Η ιστορία του μέτρου πηγαίνει 4 χρόνια πίσω, καθώς εισήχθη στην κοινοτική νομοθεσία, ως προσθήκη στην οδηγία 2006/112 το 2010 με το άρθρο 167α, ενώ η πρόθεση του νομοθέτη διαφαίνεται και στο άρθρο 66β. Από εκείνη την στιγμή το μέτρο εφαρμόστηκε από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε διάφορες παραλλαγές: Οι Βρετανοί το εφαρμόζουν για επιχειρήσεις με τζίρο έως και 1,3 εκ. λίρες, οι Σουηδοί για τζίρο έως 350.000 ευρώ, οι Φιλανδοί για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους ανεξαρτήτως ορίου, ενώ οι Πολωνοί έβαλαν χρονικό όριο 180 ημερών στην «περίοδο χάριτος», κάτι που στην συνέχεια η ΕΕ τους κάλεσε να διορθώσουν.

Η χώρα μας απαγορεύει την ένταξη στο ειδικό καθεστώς σε όσες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος και καταστάσεις πελατών-προμηθευτών τις δύο προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους. Εξαιρούνται επίσης από το μέτρο όσοι έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή.

Αναφορικά με τα χρονικά όρια όπου επιτρέπεται η μη απόδοση του ΦΠΑ, δεν υπάρχει κάποιο όριο αρκεί φυσικά να αποδεικνύεται ότι τα τιμολόγια παραμένουν απλήρωτα και τα ακαθάριστα έσοδα για την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν το όριο των 500.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο καθεστώς μέσα από ειδική εφαρμογή του TaxisNetπου αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Να σημειωθεί ότι οι μετέχοντες στο ειδικό αυτό καθεστώς, υποχρεούνται να ειδοποιούν τις επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται για την ένταξη τους στο ειδικό καθεστώς αναγράφοντας σχετική ένδειξη στα παραστατικά που εκδίδουν και να κρατούν αρχεία ανά προμηθευτή και πληρωμή, ώστε να ενημερώνονται οι φορολογικοί ελεγκτές για τα απλήρωτα ποσά.

Η αντίστοιχη υποχρέωση ισχύει και για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς καθώς και οι μη ενταγμένοι πρέπει να κρατούν ανάλογο αρχείο πληρωμών για τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος με τις οποίες συναλλάσσονται, ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία από τις αρχές.

Σε ότι αφορά την εξόφληση υποχρεώσεων με μεταχρονολογημένες επιταγές που ισχύει στην χώρα μας, ο ΦΠΑ γίνεται απαιτητός την ημερομηνία λήψης της επιταγής. Εάν η επιταγή δεν εισπραχθεί και εν συνεχεία σφραγιστεί, τότε μόνο θα υπάρξει διορθωτική εγγραφή επί του ΦΠΑ του τιμολογίου αυτού.

Με αυτόν τον τρόπο φανερώνεται μια “κρυφή” συνέπεια του μέτρου για την χώρα μας, καθώς τα κίνητρα για σφράγιση των ανείσπρακτων επιταγών ουσιαστικά αυξάνονται.

Γιατί όμως να εγγραφεί μια επιχείρηση στο ειδικό καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ; Τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά και τα μειονεκτήματα δεν είναι λίγα. Χρησιμοποιώντας τα προνόμια του ειδικού καθεστώτος, οι επιχειρηματίες μπορούν να αυξήσουν την ρευστότητα καθώς δεν χρειάζεται να αποδώσουν τον ΦΠΑ εάν δεν τον έχουν πληρωθεί από τους πελάτες τους. Με αυτόν τον τρόπο η απόδοση του ΦΠΑ εναρμονίζεται με την πραγματικότητα της αγοράς για όσους επιλέξουν την ένταξη τους στο ειδικό καθεστώς.

Όμως το μέτρο ισχύει και αντιστρόφως δεδομένου ότι οι ενταγμένοι δεν έχουν δικαίωμα διεκδίκησης του ΦΠΑ για τον οποίο δεν έχουν εξοφλήσει τις αντίστοιχες οφειλές. Συνεπώς, αν μια επιχείρηση αγοράζει κυρίως με πίστωση, δεν μπορεί να διεκδικήσει αμέσως την επιστροφή του ΦΠΑ των αγορών της (ΦΠΑ εισροών). Εάν μάλιστα διεκδικεί συχνά περισσότερο ΦΠΑ από όσο καταβάλλει, θα πληρωθεί αργότερα από το κανονικό καθεστώς τον ΦΠΑ που της αντιστοιχεί, εκτός βέβαια και αν εξοφλούνται οι υποχρεώσεις στην ώρα τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι τυχόν έξοδος από το ειδικό καθεστώς μπορεί να σημάνει απότομη μείωση ρευστότητας καθώς ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ εκροών, πρέπει να καταβληθεί με την έξοδο από το καθεστώς, είτε έχει εξοφληθεί είτε όχι.

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι το νέο καθεστώς απευθύνεται κυρίως σε «καλοπληρωτές» και ότι χρήζει ανάλυσης εάν μια επιχείρηση αξίζει να ενταχθεί στο καθεστώς ή όχι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επιλογή ένταξης μπορεί να δώσει μια ανάσα ρευστότητας σε ένα σημαντικό κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.