Advertisement 1

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ποινές φυλάκισης σε Εκπαιδευτικούς που ξέρουν και δεν μιλούν


Έως και 10 χρόνια φυλάκιση σε Εκπαιδευτικούς εάν αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για πιθανή κακοποίηση παιδιών - Τι προνοείται στην νέα Νομοθεσία η οποία πλέον βρίσκεται σε ισχύ - Ανησυχητικά τα νούμερα κρουσμάτων
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυπριακή πολιτεία
και δη οι φορείς που συνέβαλαν στην ψήφιση της καινούργιας νομοθεσίας για την κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών να τεθούν σε εφαρμογή οι πρόνοιες της εν λόγω Νομοθεσίας.

Τα στοιχεία 
Δυστυχώς τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων αυξήθηκαν το τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έτσι η δημιουργία και η ψήφιση αυστηρότερης νομοθεσίας ήταν επιβεβλημένη.

Οι αριθμοί άλλωστε σοκάρουν για τα κυπριακά δεδομένα αφού σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ), σε διάστημα τριών μόνο χρόνων, καταγγέλθηκαν 81 περιστατικά σεξουαλικής βίας εις βάρος παιδιών. Ο αριθμός αφορά τα έτη 2011-13 ενώ το τρέχον έτος ο αριθμός θα γίνει ακόμα πιο ανησυχητικός αφού τους τελευταίους μήνες δεν είναι λίγες οι ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και σόκαραν την κυπριακή κοινωνία.

Παράλληλα ραγδαία έξαρση σημειώνουν στον μικρό μας τόπο και τα αδικήματα εκμετάλλευσης παιδιών μέσω διαδικτύου, καθώς από 23 υποθέσεις που καταγράφηκαν το 2013, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 καταγράφηκαν 60 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν. 

Πάντως ένα από τα στοιχεία που πρέπει να απασχολήσει γενικότερα την κυπριακή κοινωνία είναι το γεγονός ότι τα παιδιά στην Κύπρο είναι εθισμένα στο διαδύκτιο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα και αναμφίβολα η έλλειψη ελέγχου μπορεί να φέρει άσχημες καταστάσεις.

Αυστηρές Ποινές 
Με τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής τον Ιούνιο, όλα τα αδικήματα σεξουαλικής φύσης εναντίον παιδιών τιμωρούνται με πολύ αυστηρότερες ποινές φυλάκισης. Όταν εμπλέκονται παιδιά κάτω των 13 ετών προνοείται ισόβια φυλάκιση.

Ποινές φυλάκισης ακόμα και για συγκάλυψη
Μία από τις πρόνοιες του νόμου η οποία χρίζει ειδικής αναφοράς είναι η ενοχοποίηση και η τιμωρία με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια σε όποιον προωθεί ή συγκαλύπτει πιθανή κακοποίηση ανηλίκου. Δεν αποτελεί υπεράσπιση το επαγγελματικό απόρρητο. Αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα για την επιβολή ποινής το εάν ο παραβάτης είναι εκπαιδευτικός ή επαγγελματίας υγείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η νομοθεσία: ‘’Όποιος συνδράµει, υποκινεί ή συνεργάζεται µε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο για τη διάπραξη αδικήµατος που προβλέπεται στον παρόντα Νόµο είναι ένοχος αδικήµατος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται στην ίδια ποινή φυλάκισης που φέρουν τα εν λόγω αδικήµατα για τον αυτουργό.’’

Με πιο απλά λόγια όποιος αποφεύγει να δώσει στοιχεία για πιθανή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και κριθεί ένοχος κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 10 χρόνια ενώ η νομοθεσία είναι ακόμα πιο αυστηρή εάν αυτός είναι εκπαιδευτικός ή επαγγελματίας υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.