Advertisement 1

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Η Λιθουανία καλωσορίζει σήμερα το ευρώ

Αν κάποια χώρα έχει καλούς λόγους να υιοθετήσει το ευρώ, αυτή είναι η Λιθουανία. Η κατακόρυφη πτώση του ρουβλίου και οι οικονομικές κυρώσεις έχουν ουσιαστικά δώσει τέλος στη Ρωσία ως εξαγωγικό προορισμό για τα λιθουανικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα προβαίνει σε κινήσεις εκφοβισμού, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη σε υπερπτήσεις του εναέριου χώρου.

Το ευρώ, όμως, που θα γίνει σήμερα το εθνικό νόμισμα της χώρας, δεν θα επιλύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα. Παρά τη διευκόλυνση
των εμπορικών συναλλαγών, το άνοιγμα της αγοράς της χώρας προς την Ευρώπη και την κάποια γεωπολιτική σταθερότητα που θα φέρει, οι κάτοικοι δεν εμφανίζονται ενθουσιώδεις.

Πολλοί Λιθουανοί υποστηρίζουν ότι γίνονται μέλη ενός «κλαμπ των χαμένων», που θα μοιραστεί τα πολλά προβλήματα της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή το κόστος της ένταξης στη Ζώνη του Ευρώ είναι υψηλό.

Μελέτη της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας διαπίστωσε ότι η μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα θα κοστίσει περί τα 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, σε συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., μεταξύ άλλων εξόδων.

Τα ποσά αυτά είναι σημαντικά, ιδίως για μία χώρα τριών εκατομμυρίων κατοίκων. «Αν συγκριθούν, όμως, με τα οφέλη, θα διαπιστώσετε ότι η μετάβαση αξίζει τον κόπο» λέει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Βίτας Βασιλιάουσκας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προβλέπει ότι η λαϊκή στήριξη θα ενισχυθεί, καθώς ο πληθυσμός θα συνηθίσει το νέο νόμισμα, όπως συνέβη και στις γειτονικές Λεττονία και Εσθονία, μέλη και οι δύο της Ζώνης του Ευρώ. Το σημερινό νόμισμα της χώρας, το λίτας, είναι συνδεδεμένο με το ευρώ εδώ και μία δεκαετία.

Η Λιθουανία προσπάθησε το 2007 να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε λόγω υψηλού πληθωρισμού. Μετά την ένταξή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι τράπεζες της Λιθουανίας θα μπορούν να δανείζονται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ και η χώρα θα δικαιούται να ζητήσει έκτακτη οικονομική στήριξη σε περίπτωση κρίσης.

«Αν είχαμε γίνει δεκτοί το 2007, η κρίση του 2008-09 δεν θα ήταν τόσο δυσχερής» λέει ο Αντριους Κουμπίλιους, ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που ήταν πρωθυπουργός την περίοδο της κρίσης.

Η Λιθουανία θα αποκτήσει επίσης ψήφο στη διαδικασία νομισματικών αποφάσεων της Ζώνης του Ευρώ. «Οι Λιθουανοί επιθυμούν να γίνουν υποδείγματα Ευρωπαίων πολιτών» λέει ο Ανερς Ασλουντ, πρώην διπλωμάτης της Σουηδίας και σημερινό στέλεχος ερευνητικού ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Πολλοί κάτοικοι της χώρας, όμως, παραμένουν δύσπιστοι για τα οφέλη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, εκφράζοντας ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών. Ορισμένοι ταυτίζουν το «λίτας» με τη σταθερότητα. «Μία χώρα δίχως νόμισμα είναι ένα τίποτα», λέει η πλανόδια πωλήτρια φτηνών αρωμάτων Μιροσλάβα Κόρβελ, τη Δευτέρα σε υπαίθρια αγορά του παγωμένου Βίλνιους.

Για πολλούς συμπατριώτες της, η μετάβαση στο ευρώ αποτελεί ριζική και ανησυχητική αλλαγή της καθημερινότητας, σε μία χώρα που γνώρισε κοσμογονικές αλλαγές τα τελευταία 20 χρόνια.

Στο Βίλνιους αυτή την εβδομάδα, όμως, σχεδόν τίποτα δεν έδινε την εντύπωση ότι κάτι ετοιμάζεται να αλλάξει. Τα καταστήματα είχαν ήδη τοποθετήσει τιμές και στα δύο νομίσματα, ενώ στο εθνικό μουσείο ξεναγοί είχαν ήδη αναλάβει δράση, σε έκθεση γύρω από το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.