Advertisement 1

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΓΓΡΑΠΤΕΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

Με ανακοινωσή της η Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. γνωστοποίησε ότι από την ΤΡΙΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ξεκινά η συλλογή δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων στο στάδιο της Κτηματογράφησης για τα ακίνητα που ανήκουν στους Προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Δήμους στους Καλλικρατικούς Δήμους Αλεξανδρουπόλεως, Σαμοθράκης και Σουφλίου της Περιφερειακής
ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις 3-3-2015 και λήγει στις 2-6-2015 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 2-9-2015 γιατους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Η σημαντικότερη συνέπεια είναι η εμφάνιση του ακινήτου ως "αγνώστου ιδιοκτήτη'' με τελικό αποτέλεσμα να περιέλθει αυτό στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Από αυτό γίνεται φανερό πόσο σημαντική είναι η υποβολή δήλωσης στο στάδιο της κτηματογράφησης. 

Σχετικά με τις συνέπειες μη υποβολής δήλωσης.
Η σημασία της υποβολής δηλώσεων στο στάδιο της Κτηματογράφησης – Ακίνητα με ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης».
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας καταβάλει προσπάθειες για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του Κτηματολογίου. Στο Κτηματολόγιο καταχωρούνται νομικές, τεχνικές και άλλες πληροφορίες που αφορούν το σύνολο των ακινήτων της επικράτειας.

Για να λειτουργήσει όμως το Kτηματολόγιο, προηγείται ένα στάδιο διαπίστωσης και καταγραφής όλων των δικαιωμάτων επί ακινήτων μίας περιοχής. Η διαδικασία αυτή της αποτύπωσης των ακινήτων και των δικαιωμάτων ονομάζεται Κτηματογράφηση. Κατά τη διάρκεια της Κτηματογράφησης όσοι έχουν εμπράγματα (ή άλλα δικαιώματα) επί ακινήτων της περιοχής που κτηματογραφείται οφείλουν να υποβάλουν σχετικές δηλώσεις. Ενδεικτικά δηλώνονται δικαιώματα κυριότητας, δουλειών, υποθηκών (και προσημειώσεων), κατασχέσεις, αγωγές, μακροχρόνιες μισθώσεις κα.

Αν για κάποιο ακίνητο δεν υποβληθεί δήλωση από τον ιδιοκτήτη ή τον δικαιούχο άλλου εγγραπτέου δικαιώματος επ’ αυτού, τότε το ακίνητο εμφανίζεται στους πίνακες της Κτηματογράφησης με την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης». 

Αν η ανακρίβεια αυτή δεν διορθωθεί κατά το στάδιο της Κτηματογράφησης, αλλά το ακίνητο συνεχίζει να εμφανίζεται με την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» και κατά το στάδιο λειτουργίας του Κτηματολογίου, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να περιέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, μετά την πάροδο πενταετίας από την έναρξη του Κτηματολογίου σε μία περιοχή, τα ακίνητα που εμφανίζονται με την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» περιέρχονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Από αυτό το χρονικό σημείο επέρχεται απώλεια της κυριτότητας για τον ιδιώτη και δεν υπάρχει δυνατότητα ανατροπής της νέας κατάστασης.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφής η ανάγκη δήλωσης των δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο. Με την υποβολή δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος προστατεύουμε και κατοχυρώνουμε την ακίνητη περιουσία μας, τόσο από το Δημόσιο αλλά και από τρίτους. 

Πλιάτσικας Κωνσταντίνος
Δικηγόρος - Υποψήφιος Διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ
Κομνηνών 19, Θεσσαλονίκη ΤΚ 54624
Τηλ: 2310220377 - Φαξ: 2310272156

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.