Advertisement 1

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η Λεπέν θριαμβολογεί, έστω και χωρίς νίκη

Το γαλάζιο κύμα στις τοπικές κάλπες κάνει πιο «προεδρικό» τον Σαρκοζί.
Παρίσι

Δύο στις τρεις γαλλικές περιφέρειες πηγαίνουν στο στρατόπεδιο της δεξιάς, υπό το UMP του Νικολά Σαρκοζί, και το μπλοκ των Σοσιαλιστών χάνει τη μισή του δύναμη: Τα αποτελέσματα του
δεύτερου γύρου στις τοπικές κάλπες σφραγίζουν την επιστροφή του τέως προέδρου στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό και δεν αφήνουν περιθώρια στο δίδυμο Ολάντ και Βαλς να μην αναγνωρίσουν την ηχηρή ήττα.

Θριαμβολογεί η Μαρίν Λεπέν που, έστω κι αν δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει ούτε μία περιφέρεια, δικαιούται να διαπιστώνει ότι το Εθνικό Μέτωπο «ριζώνει» στους ψηφοφόρους.

Στην τελική εικόνα, όπως διαμορφωνέται τη Δευτέρα μετά τον δεύτερο γύρο, η κεντροδεξιά ελέγχει 67 περιφέρειες σε σύνολο 101. Το μπλοκ υπό τους Σοσιαλιστές ελέγχει μόνο 34. 

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, 28 περιφέρειες πέρασαν από τον έλεγχο της κεντροαριστεράς στο στρατόπεδο υπό τον Σαρκοζί -μόνο μία κινήθηκε αντίστροφα.

Μεταξύ των περιφερειών που χάνουν οι Σοσιαλιστές βρίσκονται και «κάστρα» όπως εκείνο της Κοτ-ντ' Αρμόρ και της Μπους-ντυ-Ρον (που ψήφιζαν κεντροαριστερά τουλάχιστον τις τελευταίες πέντε δεκαετίες). Δεν εξαιρούνται η Κορέζε και η Εσόν (όπου εκλέγονται οι Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς αντίστοιχα).

Όσον αφορά το Εθνικό Μέτωπο ωστόσο, ο δεύτερος γύρος δεν έδωσε στο κόμμα έστω τη μία περιφέρεια στην οποία ήλπιζε: Ούτε η Βοκλούζ ούτε η Έιν δεν λύγισαν.

Ο Σαρκοζί διέγνωσε, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, «αμετάκλητη αποκήρυξη της κυβέρνησης» και έκλεισε μία εμφάνιση που, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Liberation, την «πολύ προεδρική του εμφάνιση με ένα ψύχραιμο "η αλλαγή συμβαίνει, και τίποτε δεν μπορεί να την σταματήσει"».
Newsroom ΔΟΛ

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.