Advertisement 1

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Θύελλα για την εγκύκλιο με το «ελευθέρας» στους μετανάστες Πανούσης: Ανακάλεσα τη διαταγή - Ζητήθηκαν παραιτήσεις

«Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το τι θα ισχύσει - Αναποτελεσματικό μέτρο τα κέντρα κράτησης Είχα άγνοια για το ζήτημα, το έμαθα από τα κανάλια» - ΝΔ: Ο αναπληρωτής υπουργός συνελήφθη ψευδόμενος - Δείτε το επίμαχο έγγραφο
Θύελλα έχει ξεσπάσει με την διαβαθμισμένη
υπηρεσιακή εντολή (δείτε εδώ το έγγραφο και την ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων) σύμφωνα με την οποία πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση στη χώρα μας (σ.σ. η αρχή είχε γίνει από την Αμυγδαλέζα) και δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού, αλλά μόνο παράνομης εισόδου σε ελληνικό έδαφος.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πανούσης, επανέλαβε ότι είχε άγνοια για το ζήτημα και ότι έμεινε με το στόμα άνοιχτο χθες που το πληροφορήθηκε από τα κανάλια. Επισήμανε ότι η σχετική διαταγή έχει ανακληθεί , πως και διέταξε έρευνα, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ζήτησε τις παραιτήσεις των εμπλεκομένων αξιωματικών. 

Όσον αφορά στην απόφαση ο κ. Πανούσης τόνισε: «Δεν μπορεί ένας ταξίαρχος να παίρνει τέτοιες αποφάσεις» και διερωτήθηκε μάλιστα σε αυτό το σημείο «πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις».

«Δεν έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση μεταναστευτική πολιτική. Ακόμα δεν έχει καν διαμορφωθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής». Για τη συγκεκριμένη διαταγή ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως δεν είχε καμία γνώση και πως θα αναζητηθεί όλη η διαδρομή του συγκεκριμένου εγγράφου. Όσο για το περιεχόμενο του επισήμανε πως το περιεχόμενο της διαταγής είναι καταγραφή διάσπαρτων διατάξεων και νόμων που ισχύουν. «Αυτό δεν δημιουργεί πολιτική...Έχει νομική βάση, δεν έχει όμως πολιτική. Δεν έχει γίνει άλλωστε καμία εξαγγελία από την κυβέρνηση».

Σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος για την μεταφορά με λεωφορεία συνοδεία περιπολικού από την Αμυγδαλέζα στην Ομόνοια παράνομων μεταναστών, ο κ. Πανούσης δήλωσε άγνοια και πως θα ψάξει να δει τι συμβαίνει. Επισήμανε δε για την Αμυγδαλέζα πως έχουν ακουστεί διάφοροι μύθοι...

Αναφορικά με το τι τελικά θα ισχύσει για τους παράνομους μετανάστες είπε πως η πολιτική απόφαση για το πώς θα περάσουμε από το ένα σύστημα στο άλλο δεν έχει ληφθεί ακόμα. Χαρακτήρισε πάντως «αναποτελεσματικό μέτρο» τα κέντρα κράτησης, γιατί όπως είπε δεν μειώθηκαν οι μετανάστες.

Επίσης άφησε αιχμές κατά του κ. Σαμαρά λέγοντας: «Εγώ δεν πείστηκα για το λογο που ο κ. Σαμαράς έβγαλε ανακοίνωση αμέσως μετά από ρεπορτάζ χωρίς να ψάξει την είδηση».

Τέλος, ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για «ζούγκλα παραπληροφόρησης», γι αυτό, όπως υπογράμμισε, δεν θα δίνει συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, αλλά θα ενημερώνει με ανακοινώσεις τους δημοσιογράφους.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη, κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό ότι «συνελήφθη» ψευδόμενος» και παραθέτει τα τέσσερα ψέματα στις σημερινές δηλώσεις του κ. Πανούση. 

Στην κυβέρνηση επικρατεί από χθες ένα αλαλούμ για το θέμα, καθώς αρχικά διαψευδόταν, στη συνέχεια έγινε λόγο για προβοκάτσια και σήμερα στελέχη λένε ότι το έγγραφο υπάρχει αλλά δεν ήταν σε γνώση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Πανούση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα, όσοι θα έρχονται να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, δεν θα συλλαμβάνονται. αλλά θα καταγράφονται και θα τους δίδεται, μέσω «φύλλου πορείας», η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε. Ωστόσο, αν στη συνέχεια εντοπισθούν σε άλλη περιοχή της χώρας, θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων έξι μηνών, προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα. Το επίμαχο έγγραφο υπογράφει ο υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Σε αυτό περιγράφεται τόσο η διαδικασία απελευθέρωσης των παράνομων μεταναστών από τα κέντρα κράτησης, ενώ υπάρχει και η οδηγία να μην γίνονται συλλήψεις όσων εισέρχονται παρανόμως στη χώρα.
Σακελλαρίδης: Με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα το έγγραφο

Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι το επίμαχο έγγραφο εστάλη με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα και ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν ήταν ενήμερος γι' αυτό. Ερωτηθείς γιατί δεν πήρε θέση ο κ. Πανούσης αμέσως μόλις του κοινοποιήθηκε το έγγραφο, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι δεν έπεσε στα χέρια του για να το σχολιάσει ή να το διαψεύσει. Ο ίδιος σημείωσε ότι «κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν θα υπαγορεύσει στην κυβέρνηση τον τρόπο και τον χρόνο που θα εφαρμόσει την όποια πολιτική για αυτό το θέμα», προσθέτοντας ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί για το πώς λειτούργησε η υπηρεσία χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο.

Ο κ. Σακελλαρίδης δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει ποια θα είναι τελικά η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση πάνω στο θέμα αυτό, παραπέμποντας στους αρμόδιους υπουργούς, Γιάννη Πανούση και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Την ύπαρξη της εγκυκλίου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

Ο κ . Βούτσης σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ διευκρίνισε σε δήλωσή του ότι η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν σχέση με την έκδοση της εγκυκλίου. Την ευθύνη έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο τόνισε, και «άρα υπάρχει θέμα».

Χθες πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης διέψευδε κατηγορηματικά τα όσα επικαλείται το επίμαχο έγγραφο, αφήνοντας αιχμές για προβοκάτσια. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».

Σαμαράς: Μετατρέπουν την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην συλλαμβάνονται οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι αλλοδαποί εισέρχονται στα υδάτινα και τα χερσαία σύνορα της χώρας μας δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα τους δίδεται χαρτί παραμονής για ένα μήνα, αν θέλουν να φύγουν, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θα πάνε. Ωστόσο, αν στη συνέχεια εντοπισθούν σε άλλη περιοχή της χώρας, θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων έξι μηνών, προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε διαβαθμισμένη υπηρεσιακή εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση στη χώρα μας (σ.σ. η αρχή είχε γίνει από την Αμυγδαλέζα) και δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού, αλλά μόνο παράνομης εισόδου σε ελληνικό έδαφος.

Ο Αντώνης Σαμαράς με ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική» και υποστηρίζει ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα.

«Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη» τονίζει ο κ. Σαμαράς και καλεί την κυβέρνηση να άρει την απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου της ΝΔ:

«Απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ανοίγουν αύριο όλα τα κέντρα κράτησης και αφήνονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες ελεύθεροι, να κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων. Επίσης, σύμφωνα με την εντολή της κυβέρνησης όποιος παράνομος μετανάστης πλέον έρχεται στη χώρα μας, δεν θα κρατείται και θα του δίνεται 6μηνη άδεια παραμονής!

Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη.

Δυστυχώς, οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται.

Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση».

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.