Advertisement 1

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ο καιρός τρελάθηκε και τα μελίσσια υποφέρουν

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά της ανοίξεως και περιμένουμε το Πάσχα να ψήσουμε αρνί, μάλλον ο καιρός στο τέλος με τις αναποδιές του θα μας αναγκάσει να στολίσουμε Χριστουγεννιάτικα δέντρα ξανά.

Τσουχτερό κρύο στην μισή Ελλάδα και χιόνια στην άλλη μισή, και οι θερμοκρασίες τη νύχτα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας φλερτάρουν
με το μηδέν.
Οι όποιες ανθοφορίες δυστυχώς δεν δουλεύουν, και τα μελίσσια που είχαν ανοίξει γόνους για τα καλά κινδυνεύουν να τους χάσουν σε μεγάλο βαθμό.
Όπου τα μελίσσια σχηματίζουν μελισσόσφαιρα είναι φυσικό ο γόνος που εξέχει αυτής και μένει ακάλυπτος να παγώνει.
Από την άλλη, παγωμένος νεκρός γόνος σημαίνει εστία μολύνσεως και ασθενειών, που κυρίως πιστεύω ευνοεί την Ασκοσφαίρωση η οποία θεωρώ ότι θα παρουσιάσει έξαρση.

Ο μελισσοκόμος πρέπει να μεριμνήσει ώστε να μπουν τροφές στα μελίσσια μιας που οι διατροφικές ανάγκες του γόνου αυτό το διάστημα υπερβαίνουν ίσως τα 500 γραμμάρια την ήμερα και τα όποια αποθέματα υπήρχαν στις κηρήθρες θα πρέπει να κοντεύουν να εξαντληθούν.
Τροφή άμεσα λοιπόν ώστε να μην αναγκαστούμε να τρέξουμε την ημέρα του Πάσχα.

Όσο για τις ανθοφορίες...
Όλα δείχνουν ότι και αυτή θα είναι μια χαμένη άνοιξη.
Τα μελίσσια είναι μικρά, ενώ αρκετές ανθοφορίες έχουν ήδη καταστραφεί ή ερχονται γρήγορα όπως πχ η πορτοκαλιά που θα ανθίσει μέχρι τις 20 Απριλίου, την ώρα που τα μελίσσια δεν θα έχουν γίνει ακόμα παραγωγικά απ ότι φαίνεται.

Ο καιρός τρελάθηκε, η φύση εκδικείται και ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που δέχεται αυτή την πίεση είναι η μέλισσα.

Ο μελισσοκόμος οφείλει να την προστατέψει όσο μπορεί παρέχοντας της τροφή, και επιπλέον οφείλει και στον εαυτό του να έχει υψηλό φρόνημα και να μην καταθέσει τα όπλα του αγώνα για μια χρονιά με βαρέλια γεμάτα μέλι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.