Advertisement 1

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Αθηνέο : Ο Νώε τη συμπεριέλαβε στις προμήθειες για την Κιβωτό του.

Οι Σουμέριοι την αναφέρουν ως «θείο ποτό», οι Βαβυλώνιοι διέθεταν 20 διαφορετικά είδη και στην Αίγυπτο των Φαραώ ήταν μια από τις πλέον σημαντικές τροφές της καθημερινής διατροφής παιδιών και ενηλίκων.

Οι κυρίες της αυλής του Ερρίκου του 7ου δικαιούνταν ένα γαλόνι ως πρωινό ρόφημα, ο πατέρας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ εργαζόταν ως
δοκιμαστής της, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ, πριν από κάθε περιοδεία της, έστελνε έμπιστους αγγελιοφόρους προκειμένου να δοκιμάσουν την τοπική παραγωγή. Συν τοις άλλοις, ήταν αυτή που το 1350 έσωσε από την πανούκλα πληθυσμούς στην Ευρώπη.
Σήμερα η μπίρα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δαιδαλώδης και συχνά σκανδαλώδης ιστορία της, αλλά και η οικονομική και επιχειρηματική ιστορία της μέσα από τη λειτουργία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αναδεικνύονται αβίαστα και γοητευτικά στο «Aθηνέο», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας στην Ελλάδα.

Το «Αθηνέο» δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο ίδιο ακριβώς σημείο, στη Λ. Κηφισού 102, όπου πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της ζυθοποιείο.
Ο διάσπαρτος με καζάνια ζύμωσης, σωλήνες ανάδειξης ως πολύτιμων υλικών των βασικών πρώτων υλών της μπίρας, αντικείμενα memorabilia και αρχειακό υλικό κυριαρχούν στον χώρο, ο οποίος στεγάζει ένα πολύπτυχο: ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο, ένα κέντρο αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας.

«Το "Αθηνέο" είναι ο χώρος που συναντιούνται η τέχνη της ζυθοποιίας, η μάθηση, η ψυχαγωγία και η δημιουργικότητα» σημειώνει ο Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: «Πάνω από όλα όμως, είναι κάτι που θεωρούμε ότι οφείλουμε στους Ελληνες καταναλωτές, που μας τιμούν εδώ και από πάνω 50 χρόνια με την εμπιστοσύνη τους: ένας χώρος που συγκεντρώνει ό,τι θα ήθελε να ξέρει κανείς για την μπίρα, από την ιστορία της, τη διαδρομή της στη χώρα μας, τους τύπους και τα είδη της, τα μυστικά της. Ετσι θεωρούμε ότι κάνουμε πράξη με τον καλύτερο τρόπο τη θέλησή μας να κάνουμε ακόμα περισσότερους καταναλωτές να αγαπήσουν την μπίρα».
Το παρελθόν
Το «Αθηνέο» έχει σύγχρονη αισθητική και ταυτόχρονα έντονες αναφορές στο παρελθόν, αφού στον χώρο λειτουργεί ένα μικρό αλλά περιεκτικό μουσείο για την μπίρα και την ιστορία της, όπου οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά οπτικό υλικό για τη μακραίωνη διαδρομή της μπίρας, από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, καθώς και παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό για την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Η εμπειρία της επίσκεψης επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και αποκαλύψεις για την απίστευτη ιστορία ενός τόσο οικείου αλλά άγνωστου ποτού. Στον πολυ-λειτουργικό χώρο οι επισκέπτες ανακαλύπτουν έναν ιστορικό βιομηχανικό χώρο πρότυπα επανασχεδιασμένο, μπορούν επίσης να μυηθούν στα μυστικά της ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα και να πειραματιστούν με τα συστατικά της. Από τον Ιούνιο κάθε Σάββατο το «Αθηνέο» θα δέχεται το κοινό ενώ σύντομα θα ξεκινήσει σεμινάρια μύησης, γνώσης και δημιουργίας για τους λάτρεις του ζύθου.
Το Μουσείο του «Αθηνέο» δημιουργήθηκε κυρίως με αντικείμενα από τις τρεις μονάδες παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που εντοπίστηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την ιστορικό και επιμελήτρια τέχνης Ίριδα Κρητικού. Στον ίδιο χώρο προβάλλεται σύντομο βίντεο για την ιστορία της μπίρας, ενώ φιλοξενείται σε μόνιμη έκθεση συλλογή πρωτότυπων κεραμικών κύπελων μπίρας.
Τη συλλογή υπογράφουν οι Τίνα Καραγεώργη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Ασπα Παπαλεξανδρή και Σταυρούλα Παπασπύρου. Στο πλαίσιο της παρουσίασης μικρών περιοδικών εκθέσεων στο «Αθηνέο» παρουσιάζεται η έκθεση «Ενα ποτήρι για το ΑΘΗΝΕΟ» με τη συμμετοχή των εικαστικών: Ελένης Αγγέλου, Γιώργου Βορρέ, Μάριου Βουτσινά, Μαρίας Γέρουλα, Δικαίας Δεσποτάκη, Τζίνας Δημακοπούλου, Χάρη Λουρίδα, Μηνά Μαυρικάκη, Χαρίτωνα Μπεκιάρη, Γεωργίας Μπλιάτσου, Στέλιου Παναγιωτόπουλου, Γεύσως Παπαδάκη, Δημήτρη Σκουρογιάννη, Ειρήνης Τατάκη και Αθηνάς Χατζή.
Από τα καζάνια του ΑΘΗΝΕΟ θα βγαίνουν απαστερίωτες μπίρες, κυρίως Lager και Ale, με την προσθήκη εκλεκτών τοπικών προϊόντων, πλούσια αρώματα και έντονες γεύσεις, που θα παράγονται με 100% ελληνικό κριθάρι και ποικιλίες αρωματικών λυκίσκων. Στο ΑΘΗΝΕΟ κάθε εποχή θα έχει την μπίρα της, αφού θα παράγονται εκεί τέσσερις διαφορετικές γεύσεις μπίρας τον χρόνο, ταιριάζοντας ουσιαστικά μια νέα γεύση σε κάθε εποχή: άνοιξη και καλοκαίρι ανοιχτόχρωμες, φρουτώδεις, δροσερές. Φθινόπωρο και χειμώνας σκουρόχρωμες και έντονα αρωματικές.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.