Advertisement 1

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Επιτέλους Νομοθετική Παρέμβαση…

Με τη κατάθεση στη Βουλή Νομοθετικής διάταξης , το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΟ) προσπαθεί έστω και μερικώς , να διορθώσει σημεία του τερατουργήματος του Ν.4172 που ψηφίστηκε το 2013 και ισχύει πρώτη φορά για τα εισοδήματα του 2014 , που θα δηλώσουμε στη φετινή μας
δήλωση.


Για το θέμα είχαμε αναφερθεί σε σχετικό μας άρθρο στις 30/05 , θεωρώντας ότι θα έπρεπε να γίνει άμεση νομοθετική παρέμβαση από το Υ.Ο.

Ποιες είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις , όπως καταγράφονται από το http://www.imerisia.gr/ :

1. Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης κατοίκων εξωτερικού.

Επαναφορά φορολογικού καθεστώτος προηγούμενου ΚΦΕ (ν.2238/1994) για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και αποτροπή άδικης φορολόγησης κατοίκων εξωτερικού, κυρίως χιλιάδων Ελλήνων ομογενών, με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (π.χ. δευτερεύουσα κατοικία, ΕΙΧ κ.λπ.). επειδή π.χ. απέκτησαν εισόδημα από τόκους καταθέσεων στη χώρα μας ύψους 1 ευρώ. Αντιμετώπιση αθρόας εκροής κεφαλαίων από τη χώρα μας που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς.

2. Τρόπος φορολόγησης προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων.

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων του φορολογούμενου που έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (π.χ. τόκοι/μερίσματα/εκμίσθωση ακινήτων) ή/και υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. μετοχές), φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων (προσκόμιση αποδείξεων για απαλλαγή) και όχι με συντελεστή 26%+προκαταβολή επομένου έτους, εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

3. Περιστασιακά/ευκαιριακά απασχολούμενοι.

Το εισόδημα (εκτός από κεφάλαιο/υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου/αγροτική δραστηριότητα) έως 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 αυτής της κατηγορίας (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, αντιμετωπίζονται φορολογικά, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, ως εισόδημα από μισθούς-συντάξεις υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ (προσκόμιση αποδείξεων) και χωρίς να βεβαιώνεται προκαταβολή επόμενου έτους.

4. Iδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων.

Δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς ανιόντες/κατιόντες/συζύγους.

Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις για τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, με στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπιστούν ως τις ομοειδείς κοινοτικές και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με ίσους όρους στους διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου(ΤΑΠ)και θεσπίζεται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην ελληνική βιομηχανία, απαλλαγή που εφαρμόζεται ήδη από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης την Αιτιολογική Έκθεση του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε.

Κρίνοντας σαφώς ως θετική κίνηση τη κατάθεση του Νομοσχεδίου (Ψηφίζετε κατά πληροφορίες την ερχόμενη Τρίτη) , επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να είναι πιο “τολμηρό” , απέναντι σε ένα Νόμο (4172/2013) που η πολιτική του ηγεσία ούτε ψήφισε πριν από 2 χρόνια , ενώ αντίθετα τον επέκρινε με δριμύ τρόπο.

Τέλος για το θέμα των ασφυκτικών ημερομηνιών της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων για φέτος , φαίνεται ότι η παράταση των ημερομηνιών είναι μονόδρομος για το ΥΟ , αλλά και σε αυτό το θέμα η λύση που θα  δοθεί  πρέπει να είναι ρεαλιστική και ουσιαστική με το δεδομένο και της νέας κατάστασης που δημιουργεί η ψήφιση του εν λόγω Νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.