Advertisement 1

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Άνοιξε με εκθέματά της το Μουσείο Ακρόπολης Στην Σαμοθράκη

Το Μουσείο της Ακρόπολης διανύει τον έκτο χρόνο λειτουργίας του και καθιερώνει σειρά εκθέσεων με έργα από την ελληνική περιφέρεια, ώστε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία φιλοξενούνται σε απομακρυσμένα μουσεία της χώρας, να έρθουν στην Αθήνα και να γίνουν γνωστά από Έλληνες και ξένους
επισκέπτες.

Τα εγκαίνια του θεματικού αυτού κύκλου γίνονται με την περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών», που λειτουργεί από τις 20 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 στο ισόγειο χώρο του Μουσείου. Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Μουσείου Ακρόπολης με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου και του ειδικού στις αρχαιότητες της Σαμοθράκης, Δημήτρη Μάτσα.

«Το μουσείο λειτουργεί με πολύ καλούς όρους μέσα σε ένα περιβάλλον γκρίζο και δύσκολο» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής. «Η χρονιά που πέρασε παρά την κρίση ήταν μια πολύ καλή χρονιά με 3.000 περισσότερους επισκέπτες» συμπλήρωσε.

Επίσης. αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει στους επισκέπτες και τα 250 άτομα που δουλεύουν «χαρίζοντας τον εαυτό τους», καθώς επίσης και στη λειτουργία του «άψογου» εργαστηρίου συντήρησης γλυπτών που έχει στηθεί και είναι ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Η έκθεση επικεντρώνεται στα περίφημα μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης.

Θα παρουσιαστούν 252 εκθέματα (αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, αγγεία ειδώλια, επιγραφές, μικροτεχνία) που συγκροτήθηκαν σε ομάδες με κριτήριο τη σχέση τους με τα κτίσματα του ιερού.

Της Ελευσίνας και της Σαμοθράκης ήταν κατά την αρχαιότητα τα πιο διάσημα μυστήρια. Η αυστηρή επιταγή προς τους μυημένους να τηρήσουν απόλυτη μυστικότητα για το περιεχόμενο δεν άφησε περιθώριο για αποκάλυψη πολλών πληροφοριών. Οι ανασκαφές όμως στο Ιερό της Σαμοθράκης έφεραν στο φως τελετουργικά κτήρια και σκεύη που μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια εικόνα.

Ως εισαγωγή στα μυστήρια επιλέχθηκε ένα σύνολο ευρημάτων από τη θέση Μικρό Βουνί λίγα χιλιόμετρα ΝΔ του ιερού, όπου οι ανασκαφές αποκάλυψαν οικισμό με οργανωμένη κοινωνική δομή της 3ης χιλιετίας π.Χ. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι μινωικές σφραγίδες και τα σφραγίσματα.

Η έκθεση οργανώθηκε στην αίθουσα με βάση δύο κυκλικές κατασκευές του ιερού: η πρώτη είναι ο θεατρικός κύκλος και η δεύτερη η Θόλος της βασίλισσας Αρσινόης Β΄που την αφιέρωσε στους Μεγάλους Θεούς μεταξύ του 288 και 270 π.Χ. και παίζει καταλυτικό ρόλο στη σκηνοθεσία της έκθεσης.

Μια δεύτερη ενότητα εκθεμάτων προέρχεται από το Κτήριο του Τελετουργικού Χορού. Κάτω από το δάπεδο σε ένα λάκκο βρέθηκαν αγγεία πότου του 7ου αι. π.Χ. Πρόκειται για τα παλιότερα λατρευτικά σκεύη του ιερού.

Η τρίτη ομάδα εκθεμάτων σχετίζεται με το κτήριο που ονομάστηκε από τους ανασκαφείς Ιερόν και θεωρήθηκε ότι εκεί τελούνταν η τελευταία φάση της μυστικής λατρείας, η εποπτεία με την αποκάλυψη των ιερών συμβόλων.

Το ιερό των Μεγάλων Θεών έκλεινε στα δυτικά μια στοά 104 μέτρων που στους τοίχους της ήταν χαραγμένα ονόματα μυστών ενώ στα ανατολικά της υψωνόταν πάνω σε δωρικό κίονα το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Ε. Στο βάθρο του, που παρουσιάζεται στην έκθεση, είναι χαραγμένη η επιγραφή: Βασιλέα Φίλιππον/Βασιλέως Δημητρίου/ Μακεδόνες/Θεοίς Μεγάλοις.

Η τελευταία μεγάλη ενότητα της έκθεσης έχει ευρήματα από τις νεκροπόλεις της Σαμοθράκης: σειρά μελανόμορφων αγγείων ανάμεσά τους παναθηναϊκός αμφορέας του 525π.Χ., πήλινα ειδώλια, ενώτια, δακτυλίδια και χρυσά ελάσματα.

Σημαντικό μεμονωμένο έκθεμα είναι ο πεσσός με την απαγόρευση της εισόδου στο ιερό στους μη μυημένους: Αμύητον μη εισιέναι και στα λατινικά: "Deorum sacra qui non acceperunt non intrant".

Την Κυριακή, 21 Ιουνίου, στις 10:00 π.μ., πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με ανακοινώσεις από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στη Σαμοθράκη.

Επίσης, στο εστιατόριο κατά την περίοδο της έκθεσης θα σερβίρονται γεύσεις από τη Σαμοθράκη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης.

Δείτε και ένα εντυπωσιακό βίντεο με τα εκθέματα της Σαμοθράκης πατώντας εδώ.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.