Advertisement 1

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

10μήνες φυλακή για πώληση αρχαίας πλάκας με τον Θράκα Ιππέα

Εκδικάστηκε χθες στο Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με πρωταγωνιστή συντοπίτη μας μουσουλμάνο, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 10 Μαρτίου 2007 Ο αγοραστής που πήγε με τα 2000 ευρώ να αποκτήσει το αρχαίο αντικείμενο ήταν ...

αστυνομικός και τον συνέλαβε Εκδικάστηκε χθες στο Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με
πρωταγωνιστή 57χρονο μουσουλμάνο από την Μελέτη Ν. Ροδόπης, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 10 Μαρτίου 2007, μετά από αξιοποίηση πληροφορίας στην αστυνομία, ότι κατέχει και διαθέτει για πώληση αντικείμενο αρχαιολογικής αξίας.

Η συναλλαγή, υπενθυμίζουμε, έγινε ύστερα από προκαθορισμένο ραντεβού με ενδιαφερόμενο αγοραστή, που ήταν αστυνομικός του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής. Αυτός παρέλαβε μια αρχαία πλάκα, κλασικής περιόδου με τον Θράκα Ιππέα, τον μυθικό βασιλιά Ρήσο γνωστό ως βασιλιάς των Θρακών, γιο του Ηιονέα (Ιλιάδα, Κ 435) ή, κατά τους μεταγενέστερους συγγραφείς, του Στρυμόνα και μιας από τις Μούσες (της Καλλιόπης, της Ευτέρπης ή της Τερψιχόρης). 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο προηγήθηκε επικοινωνία με τον πωλητή, παρουσιάστηκε στο ραντεβού ένας 57χρονος, που δεν ήταν τελικά ο Βούλγαρος υπήκοος, αλλά κάποιος εντολέας του. Έγινε η συναλλαγή με προσημειωμένα χαρτονομίσματα στο παρκινγκ γνωστού μάρκετ, οπότε συνελήφθη ο «πωλητής» την ώρα που πήρε τα χαρτονομίσματα. Ακροβολισμένοι στο σημείο ήταν αστυνομικοί με άλλα αυτοκίνητα, οπότε επενέβησαν μετά τη συναλλαγή. 

Ο συλληφθείς από τη Μελέτη είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα για να φθάσει τελικά η υπόθεση στο Εφετείο Θράκης. Η πλάκα προερχόταν από κάποιες παράνομες ανασκαφές και ίσως από την περιοχή της Βουλγαρίας. 

Στο εφετείο ο κατηγορούμενος Σουλεϊμάν Σουλεϊμάν δεν εμφανίστηκε κι εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του Χρήστο Γκουντάκο για να εισπράξει 10 μήνες φυλάκιση λόγω της μειωμένης οικονομικής αξίας του αντικειμένου, μιας και η εφορία αρχαιοτήτων το κοστολόγησε στα 1.000 ευρώ. Πάντως η Ροδόπη και η Θράκη είναι στόχος επίδοξων αρχαιοκάπηλων, που χτυπούν σε γνωστούς χαρακτηρισμένους, αλλά και μη, αρχαιολογικούς χώρους που δε φυλάσσονται. 

Τα αρχαία Θρακικά ιερά σε λόφους βουνών είναι διάσπαρτα, ενώ οι πιστοί αφήναν κοσμήματα, νομίσματα, μαρμάρινα ανάγλυφα με την όψη του βασιλιά Ρήσου και χάλκινα αγαλματίδια. Η ασφάλεια Κομοτηνής έχει συλλάβει επανειλημμένως αρχαιοκάπηλους με τέτοια ευρήματα. Σταύρος Φανφάνης

Πηγή:xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.