Advertisement 1

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ» – Οι Ένοπλες Δυνάμεις γιορτάζουν

Με αφορμή την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων που εορτάζεται σήμερα σε όλη την Ελλάδα, το pontos-news.gr επέλεξε να φωτίσει την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, γνωστή και ως αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων, που φέρει το όνομα «ΠΟΝΤΟΣ».

Με έδρα τη Νέα Σάντα του Κιλκίς, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία συμμετέχει σήμερα στον εορτασμό, στην πόλη του Κιλκίς,
όπου τελείται δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία συγκροτήθηκε  μετά την αναδιοργάνωση της 71ης Ταξιαρχίας Πεζικού.
Το 71ο Σύνταγμα Πεζικού συγκροτήθηκε  στη Δράμα την 28η Οκτωβρίου 1940 και πήρε μέρος στις οχυρωματικές μάχες κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου  ενάντια  στη γερμανική εισβολή  του 1941, κατέχοντας τον τομέα Παρανέστι,  όπου έγραψε ένδοξες σελίδες ιστορίας.

Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, το Σύνταγμα διαλύθηκε. Τον Απρίλιο του 1945 αναδιοργανώθηκε και τον Αύγουστο του 1989 μεταστάθμευσε στη Νέα Σάντα του Κιλκίς. Την Πρωτοχρονιά του 1995 έγινε Ταξιαρχία και το 2001 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Η μαρτυρική ιστορία του Πόντου στον τίτλο της 71ης Α/Μ ΤΑΞ

Στις 5 Οκτωβρίου του 2009, με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, μετονομάσθηκε σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ».
Στο ενημερωτικό δελτίο της 71ης Α/Μ ΤΑΞ αναφέρεται:

«Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.

»Οι Αξιωματικοί και Οπλίτες της Ταξιαρχίας αισθάνονται την ιδιαίτερη τιμή που τους έγινε, διότι το όνομα της Ταξιαρχίας στην οποία υπηρετούν θα συνδέεται εφεξής με τους τιμημένους Έλληνες του Πόντου, αναγνωρίζοντας ότι η μαρτυρική ιστορία των αγώνων τους για τα ιερά και όσια της φυλής μας αποτελεί διαχρονικά για τον Ελληνισμό φωτεινό παράδειγμα αντοχής, λεβεντιάς, αξιοπρέπειας και δημιουργικότητας».

Η παράσταση της 71ης ΑΤ απεικονίζει ένα γεράκι με ανοιχτά φτερά, έτοιμο να προσγειωθεί, και δόρατα τοποθετημένα χιαστί, πλαισιωμένα από κλάδους δάφνης. Το ρητό τους είναι «Επί πτερύγων ανέμων», δηλαδή πάνω σε αέρινα φτερά, και το κείμενο που συνοδεύει τα σύμβολά τους είναι ένας ψαλμός του Δαυίδ που αποδίδεται στη νέα ελληνική ως εξής: «Αυτός που περπατά πάνω σε αέρινα φτερά, αυτός που κάνει τους αγγέλους του πνεύματα και τους λειτουργούς του πύρινη φλόγα, αυτός που θεμελιώνει τη γη με ασφάλεια…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.