Advertisement 1

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ο Λέτα σηκώνει το γάντι... του Σίλβιο

Απάντηση μέσω Κοινοβουλίου στις προκλήσεις του Μπερλουσκόνι που προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση ετοιμάζει ο Ενρίκο Λέτα.
Απάντηση μέσω Κοινοβουλίου στις προκλήσεις του Μπερλουσκόνι που προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση ετοιμάζει ο Ενρίκο Λέτα.
Τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα και πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία προκαλεί η σκληρή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με αφορμή τη έκκληση του τελευταίου για παραίτηση όλων των βουλευτών του
κόμματός του από Βουλή και Γερουσία και την απάντηση Λέτα, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα ζητήσει μέσα στην
εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της Ιταλίας Σ. Μπερλουσκόνι βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο αποπομπής του από τη Γερουσία, ύστερα από καταδικαστική απόφαση εναντίον του για φορολογική απάτη. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη αποπομπή του από τη Γερουσία (το σώμα αναμένεται να αποφασίσει οριστικά στις 4 Οκτωβρίου) θα ανοίξει τον δρόμο για να εκτίσει την ποινή φυλάκισης ενός χρόνου που του έχει επιβληθεί (είτε να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό) και θα τον αφήσει έκθετο σε κάθε άλλη δικαστική απόφαση εναντίον του για τις υπόλοιπες υποθέσεις στις οποίες βρίσκεται κατηγορούμενος, συμπεριλαμβανομένου του ροζ σκανδάλου με τη μαροκινής καταγωγής χορεύτρια Ρούμπι.
Για να αποφύγει αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, ο Σ. Μπερλουσκόνι, σε ομιλία του σε συνεδρίαση του Forza Italia (όπως προσφάτως μετονομάστηκε εκ νέου Λαός της Ελευθερίας) κάλεσε τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του κόμματός του να παραιτηθούν μαζικά για να ρίξουν την κυβέρνηση Λέτα. Την έκκληση Μπερλουσκόνι που βάζει βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης συνεργασίας στήριξαν αμέσως άνθρωποι εντός του Forza Italia που θεωρούνται πολύ κοντά στον Καβαλιέρε. Μάλιστα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της κάτω Βουλής του Forza Italia Ρενάτο Μπρουνέτα μαζί με τον Ρενάτο Σκίφανι είναι αυτοί που ανέλαβαν να συλλέξουν τις υπογραφές των βουλευτών του κόμματος για «την πρόταση προκαταβολικής ομαδικής παραίτησης», ενώ ζήτησαν επίσης να εξακριβωθεί με προσφυγή στο Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο, εάν ο νόμος περί αποπομπής πολιτικών με οριστικές καταδίκες μπορεί να εφαρμοσθεί στην περίπτωση του Καβαλιέρε.
Ο Λέτα σηκώνει το γάντι... του Σίλβιο
Σκληρές δηλώσεις

Η κίνηση αυτή όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έγινε δεκτή ούτε από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, ούτε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, αλλά ούτε και από τον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Η αντεπίθεση ξεκίνησε με σκληρές δηλώσεις από πλευράς του γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Γκουλιέλμο Επίφανι αλλά και από άλλα στελέχη του κόμματος, ενώ εδώ και μέρες ο Ματέο Ρέντσι, που θεωρείται ο ανερχόμενος ηγέτης του PD, είχε προειδοποιήσει ότι το τέλος του Μπερλουσκόνι πλησιάζει.

Ο Ενρίκο Λέτα έμαθε για τις κινήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και επέστρεψε εσπευσμένα στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Ο Λέτα, για να αντιστρέψει την πίεση που άσκησαν στην κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και στην οικονομία οι μηχανορραφίες του Καβαλιέρε, έφτασε στη Ρώμη εξετάζοντας το ενδεχόμενο να ζητήσει και στα δύο σώματα της Βουλής ψήφο εμπιστοσύνης και ζητώντας «ξεκάθαρες διευκρινίσεις» και συγκεκριμένη θέση από την Κεντροδεξιά. Τελικά, ο Λέτα μετά τη συνάντησή του με τον Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προσανατολίζεται στο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αυτή την Τρίτη, αφού πρώτα παρουσιάσει τους προγραμματικούς στόχους της κυβέρνησής του στη Γερουσία, δίνοντας έτσι την απάντησή του στις προκλήσεις Μπερλουσκόνι.
Εσωκομματικές ρωγμές
Ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έγινε έξαλλος με την κίνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έγινε έξαλλος με την κίνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Οπως σημειώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το τοξικό κλίμα που δημιουργείται με τις κινήσεις στις οποίες προχωρούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προκάλεσε ρωγμές στην εν γένει συμπαγή Κεντροδεξιά, καθώς δεν εμφανίζονται όλα τα στελέχη του Forza Italia να είναι πρόθυμα να «θυσιαστούν» για τις καταδίκες του Μπερλουσκόνι. Συγκεκριμένα, ο κεντροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης Λέτα, Μαουρίτσιο Λίπι, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ομαδική δέσμευση για παραίτηση κι ότι η οποιαδήποτε απόφαση για παραίτηση θα είναι προσωπική επιλογή του κάθε βουλευτή, ενώ ο βουλευτής Κάρλο Τζιοβανάρντι και ο αρμόδιος υπουργός για τις συνταγματικές αλλαγές Γκαετάνο Κουαλιαριέλο τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν καμία «ομαδική προκαταβολική παραίτηση».
Τζόρτζιο Ναπολιτάνο
Ο πρόεδρος που κρατάει ίσιο το πηδάλιο στις φουρτούνες
Σαν... βουνό συνηθισμένο στα χιόνια, ο 88χρονος πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καλείται πάλι να αποσοβήσει μια κρίση που για ακόμα μία φορά προκαλεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η οποία θα μπορούσε να ρίξει την Ιταλία στον γκρεμό.
Εμφανώς ενοχλημένος και θορυβημένος από τις εξελίξεις κι αφού ακύρωσε προγραμματισμένη συμμετοχή του σε εκδήλωση της Γερουσίας, εξέδωσε μια πολύ αυστηρή ανακοίνωση-εξάψαλμο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα στελέχη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισής του.
«Δεν έλαβα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις της συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κεντροδεξιάς», αναφέρει για να συνεχίσει: «Δεν μπορώ, εντούτοις, παρά να χαρακτηρίσω άκρως ανησυχητική την ανακοίνωση της μαζικής παραίτησης από το Κοινοβούλιο -πρόκειται βέβαια για ατομικές παραιτήσεις, τις μόνες που προβλέπει ο νόμος- όλων των εκλεγμένων αντιπροσώπων της Κεντροδεξιάς. Με τον τρόπο αυτό θα πληγεί ουσιαστικά η λειτουργία του Κοινοβουλίου». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «παράλογα» τα παράπονα της Κεντροδεξιάς για δικαστικό «πραξικόπημα» με θύμα τον Σ. Μπερλουσκόνι και υπογράμμισε πως οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές - αναφερόμενος στην αμετάκλητη καταδίκη του Καβαλιέρε για διαφθορά στην υπόθεση της Mediaset, που άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος για πρώτη φορά φοβάται αληθινά τη Δικαιοσύνη κι όσο πλησιάζει η ημέρα της... κρίσης τόσο εκβιάζει. Ομως οι προσπάθειες του «Καβαλιέρε» συναντούν το τείχος που έχει ορθώσει ο Ναπολιτάνο με τον Λέτα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πλέον και ρωγμές εντός του μπερλουσκονικού κόμματος, βουλευτές του οποίου δεν φαίνονται πλέον τόσο πρόθυμοι να ρίξουν την κυβέρνηση.
Η μαχητική στάση αυτή του προέδρου δεν είναι πρωτόγνωρη και για αυτό εξάλλου, πιέστηκε να ανανεώσει τη θητεία του, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και παρά την απροθυμία του κι έγινε έτσι ο πρώτος Ιταλός πρόεδρος που εκλέχθηκε για δεύτερη θητεία. Ο λαός πάντως τον «ανταμείβει» με υψηλά ποσοστά δημοτικότητας τα οποία αγγίζουν το 48%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε την Παρασκευή, ποσοστό που τον φέρνει στην κορυφή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.