Advertisement 1

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η Κύπρος τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου-Δείτε την παρέλαση

Εθνική ανάταση και ρίγη συγκίνησης προκάλεσε σε όσους βρέθηκαν επί της λεωφόρου Βύρωνος στη Λευκωσία, η παρελαύνουσα νεολαία. 
Το πιο θερμό χειροκρότημα απέσπασαν οι βετεράνοι πολεμιστές της Κύπρου, ωστόσο ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν και οι μαθητές εκπρόσωποι των κατεχόμενων δήμων. 

Της παρέλασης ηγήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, οι εύζωνες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Οι
ακοίμητοι φύλακες των ιερών και των παραδόσεων του Ελληνισμού.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Ελλάδας, Παναγιώτη Αντωνάτο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, καθώς και αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων. 

Την εκκλησία εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. 

Στο μήνυμά του ο Έλληνας Επιτετραμμένος τόνισε πως η Αθήνα είναι παρούσα στο πλευρό της Λευκωσίας, στον δύσκολο αγώνα για επανένωση της Κύπρου. 

«Σήμερα, εδώ στην Κύπρο, αντιμετωπίζουμε μία ιδιαίτερη πρόκληση. Την πρόκληση να επανενώσουμε το νησί με ειρηνικό τρόπο. Να το δούμε ξανά ενωμένο. Να το δούμε μια κοιτίδα συνύπαρξης. Το χρέος που νοιώθουμε σήμερα είναι να μην εγκαταλείψουμε το σκοπό. Από αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί και δεν πρόκειται να λείψει κανείς. Ελλαδίτες και Κύπριοι, μαζί, θα αγωνιστούμε τον αγώνα τον καλό, μέχρι να δούμε το όραμά μας το μεγάλο, να ικανοποιείται. Χρόνια πολλά σε όλους», είπε ο κ. Αντωνάτος.

Στο μήνυμα της 25ης Μαρτίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου. «Η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας αποτελεί σταθερή πυξίδα πλεύσης για το οφειλόμενο χρέος. Και απέναντι στην πατρίδα για τερματισμό του μιάσματος της στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία, αλλά και για επανοικοδόμηση των θεσμών και την αναγέννηση της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.». 

Τη συγκίνησή τους δήλωσαν στον ΑΝΤ1 και οι πολίτες. 

Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές του δημοτικού μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατεχόμενοι δήμοι, αθλητικά σωματεία, οδηγοί, πρόσκοποι και άλλα οργανωμένα σύνολα, τιμώντας την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά των Τούρκων, το 1821.

Δοξολογία
Επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας σήμερα, και η Κύπρος γιόρτασε τιμώντας τους ήρωες του Ελληνισμού και με το βλέμμα στους δύσκολους καιρούς που ζουν οι σύγχρονοι Έλληνες. Από τον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης, μετά την πανηγυρική δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως είναι ακατάλητες οι σπονδές αίματος της Κύπρου με την Ελλάδα. 

Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς, επιθεώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατιωτικό άγημα, αμέσως μετά την άφιξή του στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, στην παλιά Λευκωσία. 
Σε σύντομη δήλωση αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, λέγοντας ότι θέλει να στείλει μηνύματα, πριν και πάνω από όλα, ενότητας και αγώνα. 

«Η σημερινή επέτειος, που γιορτάζεται με τόση λαμπρότητα στην Κύπρο, αποδεικνύει ότι οι δεσμοί αίματος που συνδέουν την μητροπολιτική Ελλάδα με τον Κυπριακό Ελληνισμό είναι ακατάλυτοι και αδιάσπαστοι και συνεπώς χαράζουν και κοινή πορεία πλεύσης για το μέλλον», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο της εικοστής-πέμπτης Μαρτίου 1821, εψάλη στην παρουσία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. 

Το παρών τους έδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο Παναγιώτης Αντωνάτος, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. 

«Δεν νοείται λύση του Κυπριακού που θα ακρωτηριάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιακές αξίες που γέννησε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και οι οποίες έγιναν κτήμα της Ευρώπης», είπε ο κ Μαυρίδης. Και τόνισε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιμείνει στην προσπάθεια για αλλαγή στάσης της Τουρκίας και τερματισμό της προκλητικής στάσης, ευχόμενος παράλληλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία δύναμη και φώτιση, στην επιδίωξη μιας λύσης που θα βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Νωρίτερα
Στην Κύπρο επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία, όπου στις 10 το πρωί εψάλη δοξολογία στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης. Της δοξολογίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.


Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος είπε ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού που θα ακρωτηριάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιακές αξίες που γέννησε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και οι οποίες έγιναν κτήμα της Ευρώπης.

Συμπλήρωσε ότι διαχρονικά το Κυπριακό, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής διολισθαίνει σε δικοινοτική διαφορά.

Αναφέρθηκε στην παρουσία του την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, στο πλαίσιο επαφών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είπε ότι «εκείνο που η νεοοθωμανική Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει, είναι νομιμοποιημένο ρόλο παρέμβασης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Zώνη, ώστε να μειώσει την ανάδειξη της Κύπρου σε στρατηγικής σημασίας χώρο για τον υπόλοιπο κόσμο και ιδίως για την Ευρώπη».

Στις 11 πραγματοποιήθηκε  η μαθητική παρέλαση μπροστά από το οίκημα της πρεσβείας της Ελλάδας, το χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Μαθητικές παρελάσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. 

Δείτε ολόκληρη την παρέλαση: 


Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.