Advertisement 1

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Κοντοζυγώνει η Πασχαλιά και η Μεγαλοβδομάδα


Του Νίκου Φώσκολου


Κοντοζυγώνει η Πασχαλιά και πριν αυτή μας έρθει, ο Χριστιανικός κόσμος θα γιορτάσει τη μέρα των Βαΐων και τη Μεγαλοβδόμαδα, με τις κατανυκτικές μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση, ευλάβεια και πίστη των Χριστιανών.

Στην Τήνο, τη φιλόθρησκη και παραδοσιακή, που η Παναγιά έκανε τη χάρη να “κατοικίσει” στα σπλάχνα της γης της, με τη ζωντανή Ορθόδοξη παράδοση να σμίγει με αυτήν της Καθολικής Εκκλησίας και όλος ο ευλαβής Τηνιακός
πληθυσμός γιορτάζει και υμνεί τον Πάσχοντα Υιό του Θεού, τις μέρες του Πάθους και της Σταύρωσης.

Στον λαμπυρίζοντα Ναό της Μεγαλόχαρης και στους Ορθόδοξους ενοριακούς Ναούς των χωριών της Τήνου, από την ημέρα των Βαΐων και κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, ψέλνονται τροπάρια και ύμνοι, διαβάζονται αναγνώσματα, δίνοντας χρώμα και νόημα στις Άγιες Μέρες, στάζοντας βάλσαμο στις καρδιές που αναμένουν τον Λυτρωτή Κύριο και γνωρίζουν τη συγνώμη.

Ο Νυμφίος, η Κασσιανή, τα Άγια Έλαια, ο Μυστικός Δείπνος, το Πάθος, η Σταύρωση και η Ταφή, όλα δείχνουν την πορεία πριν την Ανάσταση.

Το ίδιο και στην Καθολική Εκκλησία, της Τήνου, η οποία στην Ελλάδα, μετά τη Β’ Βατικανή Σύνοδο, γιορτάζει από κοινού το Πάσχα, με λαμπρές Τελετές, στη Μητρόπολη, στο Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα Τήνου και στις μεγαλύτερες Καθολικές Ενορίες των χωριών.

Το Πασχαλινό Τριήμερο, από την Μεγάλη Παρασκευή, αφού προηγηθεί η Τελετή των Αγίων Ελαίων την Μεγάλη Πέμπτη στον Μητροπολιτικό Ναό, ολοκληρώνονται οι Τελετές μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση του Κυρίου, με το παραδοσιακό θρησκευτικό τρόπο.

Συγκινητικές και ελπιδοφόρες μέρες, κλήρος και λαός συμπροσεύχονται και δέονται στον πάσχοντα Κύριο του Παντός, να λυτρώσει τον κόσμο.

Πλήθος ευλαβών προσκυνητών, ετεροδημοτών και επισκεπτών συρρέουν στην “Λούρδη” της Ανατολής, όπου με αδελφική και χριστιανική αγάπη, όλοι οι Τηνιακοί γιορτάζουν από κοινού τις Άγιες μέρες αλλά και όλες τις άλλες θρησκευτικές γιορτές.

Για όσους δεν έχουν γνωρίσει τα χριστιανικά τελετουργικά δρώμενα στην Τήνο, μια εμπειρία τους θα δώσει ανάταση ψυχής και σώματος. Οι δε Λαμπροβδομαδιάτικες γιορτές είναι απαράμιλλες άλλων ανά την επικράτεια.

Δεν έχετε παρά να σπεύσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.