Advertisement 1

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Την Δευτέρα η έκδοση νέων αδειών οδήγησης με μορφή «πιστωτικής κάρτας»

Στην έκδοση νέων αδειών οδήγησης τύπου και διαστάσεων “πιστωτικής κάρτας” προχωρεί από τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου του 2015, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Στο μεταξύ, οι άδειες οδήγησης χάρτινου τύπου θα πάψουν να εκδίδονται από την προσεχή Δευτέρα, ενώ σταδιακά θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία.


Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, με αφορμή την έκδοση αδειών οδήγησης σε πλαστική μορφή, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης είπε πως το ευρωπαϊκό πρότυπο της άδειας οδήγησης, που θα εκδίδεται και στην Κυπριακή Δημοκρατία, “θα είναι μια πλαστική κάρτα παρόμοια με την πιστωτική, η οποία παρέχει μεγαλύτερη προστασία κατά της παραχάραξης”.


Όπως σημείωσε ο κ. Δημητριάδης “η νέα άδεια οδήγησης θα αντικαθίσταται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διασφαλίζεται η επικαιροποίηση των στοιχείων του κατόχου που περιέχονται σ’ αυτή”, προσθέτοντας πως “η επικαιροποίηση των στοιχείων του κατόχου και η τυποποίηση της νέας άδειας οδήγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα διευκολύνουν τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας”.
Όσον αφορά τις άδειες οδήγησης, που έχουν εκδοθεί πριν από την 19η Ιανουαρίου του 2013, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι θα εξακολουθούν να ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να είναι σε κυκλοφορία, μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

“Το έργο της έκδοσης της νέας άδειας οδήγησης σε πλαστική μορφή είναι έμπρακτη απόδειξη ότι στο Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων παραμένει προσηλωμένο στη καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στο εκσυγχρονισμό των προσφερομένων υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση του πολίτη”, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Σωτήρης Κολέτας, είπε ότι από τις 19 Ιανουαρίου του 2013 όλες οι νέες άδειες οδήγησης που εκδίδονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τύπου και διαστάσεων "πιστωτικής κάρτας", με τυποποιημένη ευρωπαϊκή μορφή και χαρακτηριστικά ασφάλειας.

Είπε ακόμα πως η νέα ευρωπαϊκή άδεια θα αντικαταστήσει σταδιακά τα πάνω από 110
διαφορετικά χάρτινα και πλαστικά μοντέλα, που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 300 εκατομμύρια οδηγούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Όλες οι νέες άδειες οδήγησης”, σημείωσε, “θα εκδίδονται με τη νέα μορφή τύπου πιστωτικής κάρτας, με φωτογραφία του κατόχου και τυποποιημένες πληροφορίες, που θα αναγνωρίζονται εύκολα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο κ. Κολέτας εξήγησε ότι η νέα άδεια οδήγησης περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθορίζονται στην οδηγία 2006/126/ΕΚ και τα οποία είναι ικανά να αποτρέπουν την παραχάραξη της, σημειώνοντας ότι η ανανέωσή της εξασφαλίζει ότι τα στοιχεία της άδειας παραμένουν επίκαιρα.

Σε ό,τι αφορά τις άδειες οδήγησης που εκδόθηκαν πριν από τις 19 Ιανουαρίου του 2013, ο κ. Κολέτας είπε πως οι κάτοχοι τους δεν έχουν την υποχρέωση να τις αντικαταστήσουν, γιατί παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 19/01/2033, εκτός στις περιπτώσεις που λήγουν προγενέστερα.

Ωστόσο, ανέφερε πως όσοι επιθυμούν μπορούν να αντικαταστήσουν τη χάρτινη άδεια οδήγησης που κατέχουν, με την καταβολή του τέλους των 40 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.