Advertisement 1

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ξεκινά η αυξημένη προκαταβολή φόρου σε Αγρότες και Στις επιχειρήσεις

Νέα εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων μέσα στις επόμενες ημέρες, με αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου έως και στο διπλάσιο, θα πρέπει να αναμένουν αγρότες και επιχειρήσεις μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι το 2017 θα
πληρώσουν προκαταβολή ίση με το 100% του οφειλόμενου φόρου.


Εγκύκλιος της ΓΓΔΕ ενεργοποιεί το νέο καθεστώς προκαταβολής και το τέλος της έκπτωσης φόρου 2%, στην εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.
Αναλυτικά, με την εγκύκλιο με την οποία κοινοποιούνται οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, προβλέπεται:
* Προκαταβολή φόρου ελευθέρων επαγγελματιών 55% για κέρδη του 2014 και αυξάνεται σε 75% για κέρδη του 2015. Ένα χρόνο αργότερα αγγίζει το 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.
* Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ για εισοδήματα από την 1.1.2015 και μετά.
Καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά η έκπτωση 2% που προβλεπόταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου.
* Για τους αγρότες, προκειμένου για εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% (από 27,5%).
Διευκρινίζεται ότι, για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε ΔΟΥ.
Για τις περιπτώσεις αυτές, εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία της νέας εκκαθάρισης.

Στις επιχειρήσεις
Για όλα τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% (για κέρδη από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά) ώστε να ισχύει και για τα κέρδη που αποκτούν οι προσωπικές εταιρείες.
Η καταβολή του φόρου για τις επιχειρήσεις γίνεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως 21η Αυγούστου 2015 και η καθεμία από τις επόμενες έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015.
Σταματούν να μην εκπίπτουν δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.