Advertisement 1

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ένεση ρευστότητας 30 εκατ. ευρώ για την ΕΒΖ

Ένεση ζωής δίνει η κυβέρνηση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και  υπογράφει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ, από την υπό εκκαθάριση Αγροτική
Τράπεζα. Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, η οποία εδώ και αρκετό διάστημα βρισκόταν σε καθεστώς κεφαλαιακής ασφυξίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, το ποσό αυτό δίνεται για την κεφαλαιακή ενίσχυση της επιχείρησης και την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας προκειμένου να παρασχεθεί η στήριξη στους τευτλοπαραγωγούς κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, να ολοκληρωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και τευτλοπαραγωγή και να διασφαλισθούν η συνέχεια της λειτουργίας και η βιωσιμότητα της εν λόγω επιχείρησης.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, η λειτουργία των εργοστασίων Ορεστιάδας- Σερρών για τη φετινή χρονιά, θα εξεταστεί περίπου σε ένα μήνα και εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό των καλλιεργησίμων στρεμμάτων. Άλλωστε και οι δύο περιοχές πλήττονται από πλημμύρες, γεγονός που δυσχεραίνει την εκτενή καλλιέργεια. Ωστόσο, πέρα από τη λειτουργία των εργοστασίων, το κόστος μεταφοράς θα βαρύνει την ΕΒΖ και δε θα μετακυληθεί στους αγρότες.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως το Υπουργικό Συμβούλιο υπέγραψε την εν λόγω απόφαση ΠΝΠ που αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, έπρεπε να προστατευθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι  και καλλιεργητές στα εργοστάσια ζάχαρης.
Ειδικότερα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει τα εξής:

«Κατ” εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 145 και 146 του Ν. 4261/2014 (Α΄ 107), του Κανονισμού ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως ισχύει, και των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, κατά το μέτρο που εφαρμόζονται συμπληρωματικά επί ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων, ποσό τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ εκ των μη διανεμηθέντων εισέτι διαθεσίμων του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» καταβάλλεται άμεσα από τον ειδικό εκκαθαριστή αυτής στην ελεγχόμενη από το πιστωτικό ίδρυμα επιχείρηση με την επωνυμία «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.» έναντι μελλοντικής αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου αυτής προς κάλυψη της αναγκαίας κεφαλαιακής ενίσχυσής της και στο πλαίσιο διαφύλαξης της ακεραιότητας και της προστασίας της υπό ρευστοποίηση συμμετοχής του υπό εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος στην παραπάνω βιομηχανική επιχείρηση».

Να σημειωθεί πως η νέα κυβέρνηση έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κρίσιμο ζήτημα της ΕΒΖ. Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είναι, όπως έχει αναφερθεί, να στηριχθεί η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας και να επανεκκινηθεί η αγροτική και η μεταποιητική παραγωγική διαδικασία. Τόσο ο υπουργός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Λαφαζάνης και κ. Αποστόλου έχουν διατυπώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπονήσει το προσεχές διάστημα, με τη συμμετοχή των καλλιεργητών και των εργαζομένων, ένα συνολικό σχέδιο εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της ΕΒΖ και της παραγωγής ζαχαροτεύτλων, ώστε όχι μόνο να διασωθεί, αλλά και να αναβαθμιστεί η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.
Ν. Γκαρά: Ανάσα ζωής

«Ανάσα ζωής» για την ΕΒΖ χαρακτηρίζει, με δήλωσή της, την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Έβρου κ. Νατάσα Γκαρά.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής, που όλο το προηγούμενο διάστημα συνέβαλλε με παρεμβάσεις της στην υποστήριξη της ΕΒΖ, τόνισε ότι «η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται καταβολή 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), αποτελεί ανάσα σωτηρίας του σημαντικού αυτού πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως «μετά τις στοχευμένες προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων και των διοικήσεων της εταιρείας, να οδηγήσουν την ΕΒΖ στον μαρασμό και στο κλείσιμο, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει, με την ουσιαστική αυτή πρωτοβουλία, την έμπρακτη στήριξή της στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για την παραγωγική αναζωογόνηση της χώρας, πρωτεύουσα θέση, και ειδικά για τον Έβρο, έχει το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Βιομηχανίας. Κύριος στόχος μας παραμένει η στήριξη και ενδυνάμωση της τευτλοκαλλιέργειας και των τευτλοπαραγωγών στη χώρα, μέσω ενός συγκεκριμένου πλάνου βιωσιμότητας με αναπτυξιακή προοπτική».

Η κ. Γκαρά ανέφερε επίσης πως «παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές και τις λογικές που προσπάθησαν να βάλουν στη λειτουργία της ΕΒΖ, παρά τις Κασσάνδρες που δεν επιβεβαιώθηκαν, εργαστήκαμε σκληρά για να τα αντιμετωπίσουμε ή να τα υπερπηδήσουμε, με σταθερό γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών και των εργαζομένων και κατ’ επέκταση την ανάδειξη της Βιομηχανίας σε παραγωγικό και μεταποιητικό πυλώνα της περιοχής.

Στη δική μας λογική δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια και λαϊκίστικες παρεμβάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ. Κόντρα στις πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις πρακτικές των διοικήσεων που επέλεγαν, οι οποίες οδήγησαν σε χαμένες θέσεις εργασίας, σε περισσότερες εγκαταλειμμένες αγροτικές εκτάσεις, εμείς παλεύουμε και εργαζόμαστε σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτά που υπαγορεύουν τα νεοφιλελεύθερα δόγματα».

Τέλος, κάλεσε όλους τους παραγωγούς, αλλά και όλους τους φορείς του Νομού «να στηρίξουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν την τευτλοκαλλιέργεια, αλλά και τη Βιομηχανία, προκειμένου να δώσουμε πνοή στην παραγωγική διαδικασία του τόπου μας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημοσχάκης σε δήλωσή του υποστηρίζει πως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ως προς το εργοστάσιό της στην Ορεστιάδα, έχει υπάρξει βασικός πυλώνας των προτάσεων του, από την προεκλογική ακόμα περίοδο. Παράλληλα πρόσθεσε πως «το εργοστάσιο αυτό αποτελεί ένα αναξιοποίητο «πολυμηχάνημα». Μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη εάν επεκταθεί το εύρος των δραστηριοτήτων του, και σε χρονική περίοδο εντός του έτους, και σε ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα «στρατόπεδο σε καιρό ειρήνης» σε απόσταση 1200 μ. από τα σύνορα, το οποίο θα μπορούσε να αναζωογονήσει την περιοχή, τόσο οικονομικά, όσο και πληθυσμιακά. Δυστυχώς, η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί από σειρά λαθών και απαιτείται άμεσα αναδιάρθρωση της ΕΒΖ, ώστε να επανεκκινηθεί ως ατμομηχανή ανάπτυξης». Ο βουλευτής χαιρετίζει μεν οποιοδήποτε ουσιαστικό και νομικά κατοχυρωμένο βήμα διάσωσης της ΕΒΖ, κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μια ένεση ρευστότητας δίχως προγραμματισμό και πλάνο δεν πρόκειται για λύση, αλλά για πρόσκαιρη και επιφανειακή αντιμετώπιση του θέματος. Πρακτική η οποία δεν αναφέρεται καν στην βιωσιμότητα του εργοστασίου στην Ορεστιάδα, μέσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις και αναπτυξιακά μέτρα. Σύντομα, αναφέρει, θα καταθέσει γραπτή ερώτηση αναφορικά με το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα που απασχολεί τους αγρότες του Νομού Έβρου.
Ανοιχτή σύσκεψη ενημέρωσης στην Ορεστιάδα για την ΕΒΖ

Στο μεταξύ, πρόσκληση σε ανοιχτή σύσκεψη ενημέρωσης και συντονισμού δράσεων, σχετική με τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, απευθύνουν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό (Ν. Γκαρά, Γ. Καΐσας, Δ. Ρίζος). Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 5 Απριλίου 2015 στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας και ώρα 12 π.μ.
Νέο Δ.Σ εκλέχτηκε για την ΕΒΖ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης συμμετέχει μετά την εκλογή του ο Πέτρος Χασανίδης, εκπροσωπώντας με αυτό τον τρόπο και τους εργαζόμενους του εργοστασίου της Ορεστιάδας. Συγκεκριμένα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε., Φεφές Μιχαήλ, Μελέτης Γεώργιος, Δημητρίου Δημήτριος και Μόκου Ελένη την προηγούμενη εβδομάδα. Το Δ.Σ.. έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις και εξέλεξε ως νέα μέλη του τους Χασανίδη Πέτρο, Σεμασή Συμεών, Τσικλιά Κρίτων, Αποστολόπουλο Αθανάσιο και Παναγή Ιωάννη.
Κατόπιν τούτου, το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

α. Εκτελεστικά μέλη

Κυπαρισσίδης Κοκκινίδης Γεώργιος, πρόεδρος του δ.σ.

Γιαννακίδης Δημήτριος, διευθύνων σύμβουλος & αντιπρόεδρος

Χασανίδης Πέτρος, μέλος

β. Μη εκτελεστικά μέλη

Σεμασής Συμεών, μέλος

Τσικλιάς Κρίτων, μέλος

γ. Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη

Αποστολόπουλος Αθανάσιος, μέλος

Παναγής Ιωάννης, μέλος

Επίσης, η  Επιτροπή Ελέγχου ανασυστάθηκε ως εξής:

Αποστολόπουλος Αθανάσιος, πρόεδρος

Σεμασής Συμεών, μέλος

Παναγής Ιωάννης, μέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.